Srečkovi kompostniki, ki jih je izdelal kar sam

Nekega de se je srečko odločil, da bodo kompostniki nekaj, kar bo naredil popolnoma sam. Že od nekdaj je bil navdušen nad kompostiranjem. Slišal je o koristih, ki jih ponuja okolju, in o neverjetni pretvorbi organskih odpadkov v zemljo, bogato s hranili.

Oborožen z navdušenjem in DIY duhom je zbral potrebne materiale za to, da se kompostniki izdelajo na njegovem vrtu. Z bližnjega gradbišča je pobral stare lesene palete in se prepričal, da so še vedno v dobrem stanju.

Srečko je skrbno izmeril mere in se prepričal, da bodo kompostniki dovolj veliki, da sprejmejo organske odpadke iz njegove kuhinje in vrta. Ko je sestavljal vsako stran, ki jih kompostniki potrebujejo, si ni mogel kaj, da ne bi bil izjemno ponosen nase.

Srečkovi kompostniki, ki jih je izdelal kar sam

Ko je bila struktura, ki jo kompostniki potrebujejo dokončana, ga je Srečko začel polniti z mešanico rjavih in zelenih materialov. Dodal je posušene liste, vejice in vse kar je že čakalo, da prvič napolni zabojnik. Da bi zagotovil potreben dušik, je vanjo vrgel zelenjavne ostanke, kavno usedlino in pokošeno travo.

Srečko je pridno vzdrževal, da so bili kompostniki vzdrževani in je skrbel, da so kupi vedno ostali vlažni, zato jih je občasno zalival, da je pospešil proces razgradnje. Kupe je redno obračal z vilami, kar je omogočilo kroženje kisika in pomagalo pri razgradnji.

Dnevi so se spreminjali v tedne in Srečko je vneto opazoval, kako se njegovi organski odpadki spreminjajo v temen kompost. Ko je odprl zabojnik, je zrak napolnil vonj po zemlji, kar je nakazovalo, da je na delu čarovnija narave.

S svojo prvo serijo komposta je Srečko komaj čakal, da ga da v uporabo. Raztrosil ga je po svojih vrtnih gredah in ga zmešal z zemljo, saj je vedel, da s tem svojim rastlinam zagotavlja s hranili bogato pojedino. Ko so letni časi minevali, je njegov vrt cvetel kot še nikoli prej z živahnimi cvetovi, bujno zelenjavo in obilnimi letinami.

Navdihnjen s svojim uspehom je Srečko svojo kompostno pot delil s prijatelji in sosedi ter jih spodbudil, da se kompostniki za organske odpadke ustvarijo tudi pri njih.