Posteljnina proti alergijam – je res odporna na pršice?

Ljudje, ki so alergični na hišni prah ali pršico, imajo težave skozi celo leto. Za razliko od tistih, ki so alergični denimo na cvetni prah in imajo simptome alergije samo v pomladanskem ali poletnem času, ko cveti rastlina, na katero so alergični. Ljudem, ki se spopadajo s simptomi alergije, kot so kihanje, tekoč in srbeč nos, rdeče in srbeče oči in podobno v vseh letnih časih, zdravniki pogosto priporočajo redno globinsko sesanje tepihov, zofe, blazin ter tudi posteljnine. Velikokrat jim je priporočena tudi hipoalergena posteljnina oziroma taka, ki deluje proti alergijam.

Če bi svoje odeje, rjuhe in blazine pogledali pod mikroskopom, bi kaj kmalu ugotovili, da je posteljnina raj za pršice. Nič čudnega torej, da se alergiki in astmatiki velikokrat zbujajo s popolnoma zamašenim nosom in rdečimi očmi. Vendar pa dve novejši študiji kažeta, da samo uporaba protipršične posteljnine ne zadošča. V prvi študiji so britanski raziskovalci eno leto opazovali tisoč sto ljudi z blago astmo: polovica jih je spala na posteljnini, ki deluje protialergeno, druga polovica pa na posteljnini, ki nima te oznake. Ugotovili so, da med delovanjem njihovih pljuč po letu dni ni bilo razlike. Prav tako se pri nobeni skupini ni spremenila poraba zdravil proti astmi.

V drugi, nizozemski študiji, so raziskovalci prišli do ugotovitve, da je protialergena posteljnina pri 280 opazovanih pacientih z astmo uspela zmanjšati prisotnost pršice bolje kot navadna, vendar ni vplivala na zmanjšanje simptomov astme. Če potegnemo črto: posteljnina proti alergijam, ki stane med 20 in 60 evri, ni nujno stran vržen denar. Vendar samo po sebi ni dovolj za to, da bi spremenilo stanje astme ali alergije. Posteljnina naj bo samo del vašega boja proti pršicam – in ne njegov sestavni del, svetujejo strokovnjaki. Redno čiščenje in sesanje lahko poleg uporabe pravilnih odej naredi veliko.